Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 στην Καστοριά

Alexandrakis-Aera

Σε λίγες ηµέρες ο Ελληνισµός θα γιορτάσει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Την ηµέρα αυτή όλοι ανατρέχουµε στο παρελθόν  για  ν’ αποτίσουµε φόρο τιµής και ευγνωµοσύνης στους ηρωικούς µας προγόνους, οι οποίοι µέσα από τα δεσµά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη, δια µέσου των αιώνων µε τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους. 

Είναι σηµαντικό να επισηµανθεί ότι, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασµό ουσιαστικό περιεχόµενο, ούτως ώστε να συµβάλλει στην ενίσχυση της ιστορικής µνήµης για τα εγκλήµατα του ναζισµού και του φασισµού, από τα οποία δεινοπάθησε η χώρα µας  την περίοδο της κατοχής. Η αξιοποίηση  της πρόσφατης ιστορικής γνώσης και της – ιδιαίτερα ηρωικής αλλά και επίπονης για την πατρίδα µας – ιστορικής εµπειρίας, µέσω των εκδηλώσεων, µπορεί και πρέπει να αποτελέσει µια γιορτή για τη δηµοκρατία, µια ευκαιρία υπενθύµισης  και προβολής αξιών θεµελιώδους σηµασίας, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, η καταπολέµηση εκδηλώσεων ρατσισµού και ξενοφοβίας, ο σεβασµός της διαφορετικότητας και προάσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εορτασμός στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου, αναπαραστάσεις αγώνα, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της εθνικής επετείου στην ιστορική πορεία του Έθνους.

Ώρα 12:00΄ το μεσημέρι

Απότιση φόρου τιμής από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων, με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

 

Κυριακή 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00΄

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών

Ώρα 07:30΄

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.

Ώρα 08:00΄

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.

Ώρα 10:30΄

-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Σεραφείμ.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, κα. Αδριανή Παπαδοπούλου.

Ώρα 11:15΄

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και οποιονδήποτε θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (24673 50216) έως τις 25 Οκτωβρίου 2018.

-Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 11:50΄

Προσέλευση επισήμων στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην εξέδρα των επισήμων.

Ώρα 12.00΄              

Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ώρα 18:30

Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, με την συμμετοχή τμήματος απόδοσης τιμών.

Π.Ε. Καστοριάς

Σας προτείνουμε...

Skip to content