Πρόγραμμα «Ευδόκιμη Γη» για την εκπαίδευση αγροτών και παραγωγών

ΕΥΔΟΚΙΜΗ-ΓΗ

Το πρόγραμμα «Ευδόκιμη Γη» είναι ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται ο αγωγός με διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη και φορείς υλοποίησης την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το ΕΚΕΤΑ.

                Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: το εκπαιδευτικό/συμβουλευτικό και το βιοτεχνολογικό. Οι άμεσα ωφελούμενοι από το πρόγραμμα υπολογίζονται σε 300 παραγωγούς και 70 μονάδες παραγωγής. Είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, της μεταποίησης και των εξαγωγών στις περιοχές από όπου διέρχεται ο TAP και υλοποιείται η επενδυτική αυτή πρωτοβουλία.

Για το πρόγραμμα αυτό έχουν επιλεγεί προϊόντα που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο Αγωγός TAP και στις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Τα προϊόντα αυτά επιλέχθηκαν ώστε να διαθέτουν αναγνωρισμένο συγκριτικό πλεονέκτημα και δυναμική, για να μπορέσει η ανάδειξή τους να συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στη μικρο-οικονομία του αγρότη ή του συνεταιρισμού που ασχολείται με αυτά. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε βάθος 24 μηνών από την έναρξή του.

Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στην Π.Ε. Καστοριάς  αφορά στην καλλιέργεια φασολιού και στόχο έχει να αντιμετωπιστούν οι υφιστάμενες προκλήσεις:

  • Διαθέτοντας στους παραγωγούς πλήρως γενετικά χαρακτηρισμένους σπόρους που θα βελτιώσουν την ποιότητα των τελικών προϊόντων
  • Βοηθώντας τους παραγωγούς να παράξουν ένα πιστοποιημένο προϊόν προέλευσης, προστατευμένο από νοθείες και αθέμιτο ανταγωνισμό από φθηνά εισαγόμενα φασόλια
  • Συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ελληνικού brand name «φασόλια Καστοριάς»
  • Στηρίζοντας και ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα

Επίσης αφορά στην Μελισσοκομία όπου η ενασχόληση είναι εκτεταμένη. Ταυτόχρονα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες και για τη βιολογική μελισσοκομία, χάρη στη μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων, δέντρων, βοτάνων και αρωματικών φυτών που τα μελίσσια βρίσκουν σε μεγάλη αφθονία στα βουνά της περιοχής.

Σύνδεσμος αίτησης:

ΑΙΤΗΣΗ

Σας προτείνουμε...

Skip to content